Apple MacBook Air 11 – Mac, Mac, Mac… Toamna se numara bobocii [REVIEW]
Vreti sa va spun un lucru? Nu sunt fan inrait Apple! Imi plac produselelor. Cui nu i-ar placea? Sa fim sinceri, multi propovaduiti ideea ca Apple face produse urate si mult prea scumpe pentru oricine intreg la minte si ca OSX ar fi nu stiu ce nava spatiala de sistem de operare greu de invatat, insa… recunoasteti macar in sinea voastra ca va place designul, ca va place usurinta cu care se lucreaza cu un macbook (acest lucru bineinteles se refera la cei care totusi au avut ocazia sa vada sau sa atinga un produs al lui Steve Jobs). Dar gata cu lauda, ca sunt milioane de fan(atic)i care aduc un omagiu indestulator acestui producator. Iar acum, de cand „marul american” s-a lansat si in ideea de 3D…
Trecand peste acestea, am pus mana si am avut ocazia sa ma joc o scurta perioada de timp cu varianta de 11.6 inci a noului MacBook Air. Avand in vedere ca masoara 17 milimetri in „cel mai gros punct” al acestuia si are o greutate de doar 1.06 Kg, este cel mai usor laptop pe care l-am tinut in mana. Si, bineinteles, cel mai subtire. Este intr-adevar primul laptop cu aceste dimensiuni infime, singurul rival pe care l-ar putea avea din acest punct de vedere ar fi seria de netbook-uri de 11.6 inci, insa nu si la performanta. Va recomand sa va uitati atent la tabelul de mai jos:
[table id=46 /]
Nu cred ca mai are rost sa ma intrebati de ce, de aceasta data, am pus primele chiar datele despre dimensiuni si greutate. Este atat de mic, incat incape fara nici un fel de probleme intr-un plic de format A4.
Primele lucruri la care m-am gandit cat l-am purtat cu mine au fost toate situatiile in care eram nevoit sa imi car laptopul, iar la finalul zilei sa imi simt umerii obositi de la cele 3 kilograme pe care eram fortat sa le duc cu mine. Dar ce poti face cu o astfel de configuratie? In primul rand browsing pe internet, pe care nici nu mai are rost sa il iau in calcul, filme HD, cel putin in rezolutia 720p a display-ului, de asemenea nici un fel de problema, chiar si cele 1080p ruleaza foarte bine daca il veti conecta la un monitor extern prin intermediul unui adaptor desigur de la portul Mini Display Port la DVI de exemplu. Ceva editare foto…hmm din perspectiva puterii de procesare si a calitatii display-ului nu ar fi nici o problema, insa la dimensiunea de 11.6 inci va trebui sa va rezumati la 5-10 imagini daca nu vreti sa aveti dureri de cap. Editare filme? Este posibil si acest lucru, si chiar in HD. Am instalat ultima versiune de Final Cut Pro 7 si a functionat acceptabil (cei doar 2 GB de memorie RAM si-au facut simtita prezenta). Totusi, la randarea finala frecventa de 1.4 GHz a modelului pe care l-am avut la teste a inceput sa tuseasca si sa imi dea un ETA de aproximativ 10 ore pentru o secventa 1080i de 25 minute. Ei bine, din fericire, el nu este conceput pentru aceste tipuri de utilizari, decat im mod cu totul ocazional. Functia lui principala este aceea de a fi companionul perfect pentru orice alt tip de utilizare office sau multimedia.
SSD-ul de 128 GB cu care a fost echipata varianta primita permite bootarea in sistemul de operare in doar 12 secunde si oprirea acestuia in mai putin de 6 secunde. Destul de impresionant nu? Acest timp de pornire/oprire rivalizeaza chiar cu operatiunea de standby a multor altor sisteme mai puternice. Probabil, sper ca putini dintre voi va intrebati de ce doar 128 GB si de ce SSD? Raspunsul este simplu: de ce ai nevoie de mai multa capacitate pe un laptop care il vei folosi in mare parte doar sa vezi un film, sa asculti un mp3 si mai ales sa accesezi internetul (ideea de „a te da mare” cu el este exclusa datorita dimensiunii 😀 )? Iar daca ne aducem bine aminte, parca am spus ca SSD-ul nu are nici o componenta mobila, ca si HDD-urile normale, deci nu mai exista problema manipularii cu mare atentie si in pozitie strict orizontala cat timp laptopul este pornit.
Conectica lasa putin de dorit insa. Ce sa ii faci, aspectul primeaza… Practic, dispunem de doi conectori USB – atentie, doi, nu ca la varianta veche de 13.3 inci, unde aveam doar un singur port USB. Mai putem conecta la el o pereche de casti, alimentatorul si un cablu cu adaptor pentru un display extern si gata, am ocupat toate porturile disponibile. Iar placa de retea LAN? Nu este, va trebui sa va multumiti cu conexiunea wireless sau sa achizitionati separat o placa de retea pe USB. Hai sa va mai incant cu o galerie de imagini inainte sa trecem la durata de folosire pe acumulator:
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/apple macbook air 11/|height={400px}]
Acumulatorul de asemenea inclus mi-a permis o navigare de aproximativ 9 ore pe internet cu un nivel de luminozitate redus – oricum era destul de intuneric in camera – si cu setarea ca la 2 minute in care nu il folosesc sa intre in stand-by. Astfel, 5-6 ore de utilizare poate merge lejer daca stai tot timpul langa el. Ce scrie pe site-ul Apple pare sa fie destul de corect, insa partea cu stand-by-ul de 30 de zile nu am testat-o… inca :).
Tastatura, care este una dintre cele mai bune pe care am lucrat pana acum, este dimensiuni identice cu cea a MacBook Pro, tastele directionale sunt insa ceva mai mici si mai inghesuite in layout-ul acesteia. In rest, ce sa mai zic, astept ziua in care acesta va fi probabil al doilea sau al treilea laptop pe langa cel de lucru, pe care sa il iau cu mine atunci cand nu vreau sa obosesc ducand geanta de 3-4 kilograme.
As mai sublinia un aspect: singurul moment in care nu am prea putut tine mana pe laptop a fost acela in care codam filmarea HD. S-a incins destul de puternic din cauza faptului ca i-am dat de lucru intensiv. In rest, pentru utilizare pe net sau vizionare de filme este mai mult decat rece, dovada ca aluminiul este un foarte bun conducator de energie termica. Ei bine, cam asta a fost, poate pe viitor va mai incant cu o comparatie cu varianta de 13 inci si cu un test comparativ intre noul model si vechiul model de Air, pana atunci numai bine 😉